perjantai 16. helmikuuta 2018

ELÄMÄN ERI OSA-ALUEIDEN TASAPAINO - ONKO SITÄ?

Olen välillä harmitellut sitä kuinka paljon työ vie aikaa muulta elämältä. Työtä meidän kaikkien on pääosin tehtävä, jotta oma ja perheen elämä sujuu sekä yhteiskunta vaatii niin hyvässä kuin pahassakin. Työnteko on itsestään selvä asia, jos haluaa olla yhteiskuntakelpoinen ja omasta elämästään päättävä, työuran suhteen. Pidän työstäni, mutta välillä se tuntuu hallitsevan elämääni liikaa. Toki vapaa-aikakin voi kuormittaa, mutta itse en koe niin. Siihen havahduin tällä viikolla seminaarissa, missä käsiteltiin yhtenä osana elämän eri osa-alueiden tasapainon tärkeyttä. Kun nämä asiat ovat tasapainossa keskenään, ne tukevat toinen toistaan.


Tässä mun elämän osa-alueiden jaottelu:

Työ/ ura: kokoaikainen 3-vuorotyö sosiaali-ja terveysalalla, koulutukset

Sosiaalinen ympäristö: oma perhe ja koira, ystävät ja liikunta- ja kulttuurikaverit

Minä Oy: liikunta, kulttuuri, oma aika

Näista asioista huomaan, että tasapaino ei ole kunnossa:

- Työn ajattelu ei jää vain työpaikalle. Työ elää "mielessä" arjessa. Työhön liittyviin asioihin ja henkilöihin törmää välillä myös vapaa-ajalla enkä tällä tarkoita työkavereita.

- Tuntuu, että on aina kiire jonnekin.

- Vuorotyöstä pidän enkä voisi kuvitellakaan tekeväni päivätyötä. Olen kuitenkin havainnut väsymystä aikaisempaa enemmän viime kuukausina, ehkä jopa viimeisimmän vuoden aikana. Unirytmi on mitä on.

- Olen kalenteroinut omat vapaa-ajan menoni, jotta saan toteutettua niitä. Ilman tätä, en saisi mitään aikaiseksi tai tekisin liikaa kaikkea. Omiin vapaa-ajan menoihini on kuulunut viimeisen 7 vrk:n aikana seuraavia asioista: 5 tuntia liikuntaa, ystävän lapsen synttärit, seminaaripäivä, kaupunginteatterin esitys ja hierojalla käynti.

- Perheen kanssa vietetty aika on vähäistä, koska jokainen elää omien aikataulujensa mukaan. Yhteistä aikaa voisi olla enemmän ja suunnitellusti. Omat vapaa-ajan menot ovat myös perheeltä pois (liikunta, kulttuuri ym.), mutta ilman niitä elämä olisi tylsää. Henkinen ja fyysinen hyvinvointi on tärkeää.

- Vaikka työtä viimeisen 7 vrk:n aikana on tehty 42 tuntia, mielessä se tuntuu enemmältä, koska asioita pyörii mielessä, mitä pitäisi tehdä ja mitä jäi tekemättä.

Koetko, että sinun elämäsi on tasapainossa?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti