sunnuntai 10. joulukuuta 2017

TESTISSÄ: 5- PISTEEN KORVA-AKUPUNKTIO

AIKAISEMMIN
 
Olen päässyt kokeilemaan kerran "asiakkaana", huumevieroitusosastolla työharjoittelussa ollessani, 5- pisteen korva-akupunktiota. Siitä on aikaa noin 10 vuotta. Silloin jännitin paljon neulojen laittoa ja yritin jänistää koko toimenpiteestä. Olin kuitenkin kokeilunhaluinen ja innokas tietämään, miltä ko. hoito tuntuu. Huumevieroitusosastolla oli kaksi työntekijää kouluttautunut 5- pisteen korva-akupunktiohoitoon ja osa osaston potilaista rohkeasti otti lääkkeetöntä hoitoa vastaan. Toki osa potilaista oli hyvin lääkekeskeisiä eikä halunneet edes ko. hoitoa kokeilla.
 
Oma kokemus, mitä muistissa vielä on, oli seuraavan lainen:
 
- Neulojen laitto ei sattunut yhtään.
- Hoidon aikana tuli jännä ja rauhallinen olo kokonaisvaltaisesti.
 
NYT

Tällä kertaa sain mahdollisuuden kokeilla 5- pisteen korva-akupunktiota työkaverini tekemänä. Hän yllätti minut, koska olin puhunut meneväni ko. koulutukseen keväällä 2018. Sain verestellä kokemuksiani "asiakkaana" ko. hoidosta.

 
Oma kokemus tällä kertaa oli seuraavan lainen:
 
- Neulojen laitto ei sattunut yhtään. Pieni nipistely tuntui, kun oikean korvani munuaispisteeseen neula laitettiin.
- Neulat pysyivät hyvin paikallaan. Ainoastaan yksi neula tippui ihan hoidon loppuvaiheessa pois.
- Olo hoidon aikana oli raukea.
- Vasemmassa korvassa ei tuntunut mitään tuntemuksia, mutta oikeassa korvassa oli jännä tunne, mitä ei osaa tarkemmin kuvailla.
- Hoidon loppuvaiheessa tuli lievästi kuvottava olo, mistä arvelin, että jotain hoito sai aikaan, kun olotilaan tuli selvä muutos.
 
MITÄ ON 5- PISTEEN KORVA-AKUPUNKTIO?
 
Akupunktioneulat asetetaan tiettyihin korvalehden pisteisiin (mm. munuaiset, keuhkot, maksa). Hoidossa käytettävät neulat ovat pieniä ja ne laitetaan ihoon pinnallisesti. Oikeaoppisesti laitetut neulat eivät kipua aiheuta tai se on hyvin vähäistä. Hoito kestää 15- 45 min.
 
Hoidon avulla voidaan lievittää tai poistaa kipuja sekä rauhoittaa ja rentouttaa kehoa ja mieltä sekä vähentää stressiä. Menetelmää voidaan käyttää unettomuuden ja ahdistusoireiden hoidossa myös silloin, kun taustalla ei ole päihteiden ongelmakäyttöä.
 
5-pisteen korva-akupunktiohoito on toimiva menetelmä niin akuuttien vieroitusoireiden hoidossa kuin pidempiaikaisessa päihdekuntoutuksessakin.Akupunktiolla voidaan tukea myös raittiina pysymistä, koska sillä voidaan helpottaa päihteiden mielitekoja ja vähentää stressiä. Menetelmää käytetään nykyään laajasti päihdehuollossa sekä avo- että laitoshoidossa. Tiedän, että Jyväskylän seudulla hoitoa käytetään huumevieroitushoidossa Sovatek- säätiöllä ja psykiatrisessa osastohoidossa Keski-Suomen keskussairaalassa. Päihdevieroitusakupunktiosta on eniten hyötyä silloin, kun se yhdistetään muuhun hoitoon.

Lähde: NADA Suomi/ Finland ry

Lisää voit lukea NADA:n sivuilta täältä.

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista uutta tietoa minulle. Taidan tutustua aiheeseen laajemmin. Tästä ei paljoa hoitotyön kentällä puhuta. -Milli-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei puhuta, ei. Päihdepuolella hoitotyössä tähän törmää niin nuorten kuin aikuistenkin kanssa toimiessa.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen teksti ja uutta tietoa sain :) Minulla muistaakseni peräänajo kolarin jälkeen laitettiin fysikaalisessa hoidossa neuloja käsivarteen ym. Ei kokemus ainakaan epämiellyttävä ollut, mutta juuri muuta en muista siitä on aikaa useampi vuosi.
  -Laura-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti ollut erilainen kokemus ja on aivan eri hoitokin. Tämä 5-pisteen korva-akupunktio on hellävarainen hoito. Olen kuullut myös, että neuloja pistetään päähän.

   Poista