keskiviikko 14. kesäkuuta 2017

VIRTUAL SPINNING VS. OHJATTU SPINNING

Olen aina ollut sitä mieltä, että spinningiä ei voi kunnolla harrastaa ilman ohjausta. Olen kokeillut muutaman kerran virtual spinningiä eri keskuksissa (Sats- Elixia + Kuntomaailma) enkä ole päässyt oikein treenin ytimeen. Puutteena koin ohjauksen puuttumisen,  koska ohjaaja ei tsempannut eikä näyttänyt esimerkkiä tunnin aikana kanssapyöräilijöille. Spinning on tehokas ja kiva treenimuoto, jossa muun porukan ja ohjaajan tsemppi tukee treeniä ja tehostaa sitä. Virtual spinningissä treenin teho jää vähän alle sen, mitä ohjatussa treenissä voisi saada aikaan. Tämä on oma kokemukseni.

 
Kävin kuitenkin kokeilemassa ensimmäistä kertaa Kuntokeskus Liikussa keskuksen tarjoamaa virtual spinningiä. Ostin jonkin aikaa sitten Liikkuun kk-kortin. Virtual spinning oli "ihan ok". Spinningpyörän säädöt olivat helpot, pyörä uusi ja ergonominen sekä satula pehmeämpi mihin olen aikaisemmin tottunut. Ohjelmassa pyöräiltiin Italian Alpeilla, joten näkymät "virtuaalimatkailussa" pyöräillen olivat hyvät. Pyörä mittasi samalla poljetun matkan. Lämmittely ja 55 min spinning kerryttivät kilometrejä 26.8 km.

Tila, missä Liikussa spinningiä poljettiin, oli kehno äänieristyksen suhteen. Spinningtila oli kaksikerroksisen kuntosalin alakerrassa, tilassa, jossa myös treenattiin salitreeniä. Välissä oli vain kevyt, puolimittainen seinä. Salin äänet ja musiikki kantautuivat spinningtilaan ja sotkivat keskittymistä. Ei meinannut kuulla virtual spinning ohjelman ohjeita ruudulta eikä ohjelmaan luotua taustamusiikkia. Toivottavasti Liikussa kehitetään tulevaisuudessa spinningtilaa ja luodaan sille oma huone. Polkijoita ko. treenikerralla oli 4 henkilöä.

Tässä yleisellä tasolla, kokemuksieni mukaan, arviointia eri spinningtunneista:

Ohjattu spinning

+ Ohjaajan malli ja tsemppaus
+ Ryhmähenki
+ Musiikin teho voimakas
+ Ohjaajan ohjeistus ja säädöissä auttaminen
- Yleensä liian harvoin tunteja per vko

Virtual spinning

+ Treenimahdollisuus lähes tunnin välein
+ Helppo mennä eli tarvitse varata tuntia ennakkoon tai pelätä ettei tunnille mahdu
+ Virtuaalimatkailu eli laadukaat treenivideot eri maista maisemineen
- Tsemppauksen puute, ei ryhmähenkeä eikä ohjaajaa
- Treenin  teho jää alhaisemmaksi kuin ohjatulla tunnilla
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti