keskiviikko 25. tammikuuta 2017

KIIRE - TEHDÄÄNKÖ ME SE ITSE VAI JOKU MUU


"Oikea aika rentoutumiseen on silloin, kun sinulla ei ole aikaa siihen." — Sidney J. Harris

 
Kirjastossa ei tule kovin usein käytyä ellei etsi opintoihin kuuluvia kirjoja. Silloin, kun kirjastoon eksyy, mukaan lähtee usein myös muitakin kirjoja. En lainaa romaaneja, koska koen, että niitä ei ole aikaa lukea rauhassa. Romaanit kuuluvat lomalle eli luen pääosin vain lomilla. Kirjastosta lainaan tietokirjoja ja elämänhallintaoppaita sekä cd-levyjä. Viimeksi mukaan lähti seuraava kirja:


 Anja Kulovesi: Kesytä kiire (2007)

"Ei toimeliaisuus ole mikään saavutus. Ei riitä, että ryntäilet ympäriinsä, aloitat kaikenlaista ja olet koko ajan kiireinen. Hyvin käytetty aika on sitä, että viet päätökseen sen minkä olet aloittanut." — Eknath Easwaran

Kirja on ajankohtainen ja se on suunnattu ihmisille, jotka haluavat pohtia omaa elämäänsä "mistä kiire johtuu" ja niille, jotka haluavat tehdä kiireenkesyttämissuunnitelman. Kirjassa on otettu huomioon työelämänkiireet sekä vapaa-ajan kiireet sekä kokemukset niistä. Kirja sisältää erilaisia harjoituksia, mitkä saavat ajattelemaan kiirettä omassa elämässä ja miten sitä voi hellittää omissa ajatuksissa sekä teoissa. Mielestäni kirjan antia voi soveltaa elämäntaparemontteihin monelta kantilta, kuten:

- Ajanhallinta
- Oma muutoshalukkuus ja todellinen motivaatio muutokseen
- Omien vahvuuksien ja haasteiden tarkastelu

"Kiireen poistaminen vaatii nöyryyden hyvettä. Et yksinkertaisesti ehdi tehdä kaikkea mitä haluaisit. Olet tärkeä ja arvokas, mutta se ei ole seurausta kiireestäsi." — Jussi Ruokomäki




"Kiire on oire, ei kunniamerkki". — Jussi Ruokomäki
  
"Eteenpäin pääsemisen salaisuus on aloittaminen. Aloittamisen salaisuus on ylivoimaisten tehtävien pilkkominen pienemmiksi ja hallittaviksi tehtäviksi ja aloittaminen ensimmäisestä."
 — Mark Twain, kirjailija

Miten itse suhtaudun kiireeseen, se vaihtelee. Joskus vaatii itsekuria sanoa ei asioille mitä haluaisi tehdä, mutta aika vain ei riitä. Tai jos riittää, oma jaksaminen on rajoilla. Mielestäni ein sanomista tulee opetella itse kunkin. Joillekin se on helppoa, mutta minulle ei, jos tarjotaan mukavaa tai vaihtoehtoisesti haastavaa tehtävää, tapahtumaa ja muuta menoa. Joskus koen, että haluaisin kloonata itseni, jotta ehtisin tehdä kaikki asiat, mitä minulta odotetaan tai mitä itse haluan tehdä.

"Useimmat ihmiset ovat niin kiireisiä tekemään asioita, jotka heidän mielestään pitää tehdä, ettei heillä koskaan ole aikaa miettiä, mitä he haluavat tehdä." — Kathleen Winsor

"Jokaiseen tekoon ja tekemättä jättämiseen liittyy valinta siitä, mikä on tärkeää ja mikä vähemmän tärkeää." — Brian Tracy

"Jos pidämme toisella kädellä kiinni menneisyydestä, siitä tutusta ja turvallisesta, emme pääse mihinkään. Uusi ei koskaan tule eikä elämä virtaa. Silloin tulevaisuus on aina vain lisää menneisyyttä."
 — Terapeutti Tommy Hellsten

Nyt olen päättänyt, että opettelen tietoisesti kiireen tunteen  ja oikean kiireen eron. Teenköö välillä itse kiireen oman pääni sisällä, ajatuksissani vai aiheuttavatko muut tai minä itse oikean kiireen minulle. Oman kalenterin tarkastelu eteen- ja taaksepäin kertoo todellisen kiireen tason. jos merkitset kalenteriisi "suoritettavat" työt ja vapaa-ajanmenot. Minun kalenteri on usein aika täynnä, mutta jos se ammottaa puolityhjänä, en osaa elää normaalisti omaa elämääni. Mitä sille asialle voisi tehdä?

"Aikasi on rajoitettu, joten älä tuhlaa sitä elämällä jonkun toisen elämää." — Steve Jobs


(Aforismi ja ajatelmat eivät ole kirjasta, vaan netistä poimittuja tätä postausta varten).

2 kommenttia:

  1. Sinulta saa aina kivoja kirjavinkkejä, kiva kun postailet niistä:) -Laura-

    VastaaPoista
  2. Tämä kirja on helppo lähestyä ja sopivan ohut lukea.

    VastaaPoista