maanantai 24. heinäkuuta 2017

HEVI-HEINÄKUU: IDUT

Teini-iässä kokeilin itse idättämistä ja jonkun kerran idättäminen onnistuikin hyvin. Silloin suosikkini oli sinimailasen idut. Teini-iässä en omistanut idätysastioita vaan idättäminen tapahtui perinteisesti lasipurkkien ja "venytetyn" sideharson avulla.

Muutama vuosi sitten ostin idätysastian, jonka turvin ajattelin idättämisen onnistuvan kuin itsestään. No eipä onnistunut. Sain idut homehtumaan ja siihen loppui niiden kasvatus. Tein ehkä jotain väärin, en tiedä. Nykyään ostan idut kaupasta, vaikka se tulee jonkin verran kalliimmaksi, mutta helppoa se on :) Ei vaivaa eikä huolehtimista eikä vaaraa, että tuotokset homehtuvat.


Olen tykästynyt Silmusalaatin tuotteisiin ja erityisesti parsakaali silmusalaattiin. Muitakin olen kokeillut, mutta tämä on nro 1.

Parsakaali silmusalaatti (110 g) sisältää arviolta noin puna-apilan (1/4), sinimailasen (1/4) ja parsakaalin versoja (2/4).

Ravintoarvoltaan tuote on seuraavalainen (100 g):

Energiaa 110 Kj/26 kcal, proteiinia 3,3 g, hiilihydraatteja 4,5 g ja rasvaa 0,5 g ja C-vitamiinia 35,2 mg* (*44 % vuorokautisen saannin vertailuarvosta, laskettu hyödyntäen USDA ravintoarvotaulukkoa

Maku on lempeä ja parsakaali maistuu hennosti, mikä tekee salaatista miellyttävän ja raikkaan.

Ituja itse käytän lähinnä vain leivänpäällisenä tai salaatin joukossa tai salaatin korvikkeena. En ole kokeillut valmistaa mitään varsinaista ruokaa iduista. Olen nähnyt reseptejä ituburgereihin ja voimapirtelöohjeita, johon laitetaan joukkoon ituja. Ehkäpä joku päivä kokeilen jotain ohjetta, mutta nyt pysyttelen vielä perinteisessä idunrouskutuksessa ja nautin iduista leivän päällä.

Oletko sinä itujen ystävä? Oletko onnistunut idättämään itse?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti