perjantai 14. huhtikuuta 2017

KIRJASUOSITUS: KAIKKEA STRESSISTÄ

Kirjasuositus: Kaikkea stressistä. 2012. Toim. Toppinen- Tanner & Ahola. Työterveyslaitos.
 
 
 
Kirjastossa käydessäni en tietoisesti hakenut tästä aiheesta lukemista vaan kirjastokäynnin tarkoitus oli hakea kirjallisuutta työn alla olevaan "oppariin", jota opintojani varten teen. Tämä kirja kuitenkin oli esillä palautettujen kirjojen hyllyssä ja osui silmääni. Selasin kirjastossa kirjaa ja totesin sen hyväksi opukseksi aiheeseen stressi. Olen viime aikoina ollut stressaantunut ja koin, että tämä kirja voisi helpottaa ajatuksiani ja vähentää stressiä. Tiedän, kyllä mitä stressi on enkä siis hae uutta tietoa itselleni. Haen kuitenkin faktaa aiheesta kertauksen vuoksi, jospa jokin tosiasia avaisi silmäni laajemmin  ja ymmärtäisin itseäni paremmin.
 


Kirjassa käydään läpi stressin kehittymistä mm. psykologisesta ja geneettisen perimän näkökulmasta. Mielestäni tämä geneettisen perimän näkökulma on mielenkiintoinen. Se saa ajattelemaan omaa lapsuuden perhettä ja omaa varhaislapsuuden kasvuympäristöä. Mikä vaikuttaa mihinkin?!
 
Se, mitkä asiat aiheuttavat stressiä, kirjassa esiteltiin hyvin. Isona osana ihmisten elämään vaikutti stressaavasti työelämä erilaisin vaatimuksin, odotuksin ja epävarmuustekijöin. Mielestäni oli hyvä, että kirjassa tuotiin esille se seikka, että stressi voi sairastuttaa eikä se oli "vain pelkkä tunnetila". Stressillä on yhteyksiä sydän- ja verisuonisairauksiin, 2- tyypin diabetekseen, masennukseen ja sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksiin.
 
Kirja keskittyi työelämään ja siellä koettuun stressin ja miten sitä hoidetaan ja ennaltaehkäistään. Kirjassa oli paljon tieteellistä faktaa, mikä teki kirjasta asiallisen ja luotettavan eikä tämä ollut mikään "elämänhallinnan opus". Täyttä faktaa helppolukuisesti ja tutkittuun tietoon pohjautuen. Mielestäni tämä kuuluisi lukea jokaisen itsestään välittävän työntekijän ja alaisistaan sekä itsestään huolehtivan esimiehen.
 
Jos koet stressiä, tee sille jotain!
 


2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä! Tuo kirja voisi olla meilläkin hyvä molempien lukea läpi. Voisi auttaa sekä omassa elämässä että työssä.

    VastaaPoista
  2. Taidanpa lainata tämän! Itse epäilen stressillä olevan suuren vaikutuksen terveyteen liittyviin viimeaikaisiin tapahtumiin, voi kun stressinappulan saisi vaan pois päältä jotenkin!

    VastaaPoista