Kirja tarjoaa hyvää perustietoa liikunnasta, ravinnosta ja levosta. Toki kirjan anti ei näin kevyeksi jää, vaan kirja tarjoaa hyvän pohjan tiedollisesti liikuntaa/ treenausta/ kuntoilua aloittavalle sekä liikuntaohjeita kotijumppaa, kuntosalitreeniä ja muitakin liikuntamuotoja kohtaan. Kirjan sisältää myös ravinto-ohjausta ruokavalioesimerkein. Kirjan ensimmäinen kappale oli oikeastaan kirjan tärkein osio eli mitä tulee ottaa huomioon ennen kuin aloittaa treenaamisen. Tähän osioon minä keskityin nyt, kun koitan löytää itselleni tavoitteita ja pohjaa motivaatiolle ja onnistumiselle itseni kanssa. Kun peruspohja on kunnossa, on helpompi aloittaa...TAAS!
Mieti ja kartoita nämä asiat ensin ennen kuin aloitat treenaamisen/ kuntoilun/ liikunnan tai elämäntaparemontin kunnolla.
- Terveys: Oletko perusterve, onko jotain terveyshuolia tai rajoitteita? Käy tarvittaessa terveystarkastuksessa ja kerro siellä, että olet aloittamassa treenaamisen/ kuntoilun/ liikunnan tai elämäntaparemontin kunnolla.
- Tekniikat haltuun: Älä mene kuntosalille yksin ilman tukea ja ohjausta, jos et ole siellä juurikaan käynyt. Pyydä ohjausta kuntosalilaitteiden käyttöön. Oma kuntosaliohjelma ja siihen henkilökohtainen ohjaus on kaiken a ja o. Älä myöskään riuhdo kahvakuulaa ilman tekniikkaopastusta.
- Liikuntamuoto: Kaikki liikuntamuodot eivät välttämättä sovi kaikille. Ihmisillä voi olla erilasia terveydellisiä rajoitteita ja asenteita eri lajeja kohtaan. Mieti mistä pidät ja mikä sopii sinulle.
- Hieroja: Paikkasi kipeytyvät helposti pian uuden liikunnallisen elämän myötä, joten hierojalla käynti kannattaa, jos taloudellisesti siihen on mahdollisuus. Hieronta nopeuttaa palautumista, auttaa ehkäisemään rasitusvammoja, kiihdyttää lihasten aineenvaihduntaa ja poistaa kireyttä. Hieronta myös hillitsee stressiä.
- Lähipiirin tuki: Tämä kaiken perusta. Jos et saa lähipiiriäsi (perhe, ystävät) tukemaan uutta elämäntapaa tai sen jotain sen osa-aluetta, olet heikoilla. Perustele lähipiirille omat muutoksesi, jotka näkyvät arjessa. Pyydä heitä mukaan tukijoukkoihin tai mukaan yhteiseen liikuntaan/ ruokavalioon ym.
- Vaaka: Vaakalukema näyttää puhtaasti vain painonpudotuksen, mutta jos se on pelkkä tavoite, punnitus riittää mittarina tuloksille. Vaakalukema ei näytä kehossa tapahtuvia muita muutoksia vaan avuksi tarvitsee muitakin keinoja, jos omat tavoitteet ovat painonpudotusta kehittyneemmät.
- Ympärysmitat: Mittaa mittanauhalla kehosi tärkeät kohdat. Hyvät ohjeet mittaukseen löydät blogikirjoituksestani Minä ja mittanauha.
- Kehonkoostumusmittaus: Mittaus kertoo mm. kehon rasvamäärän ja lihasmassan määrän sekä kehon nesteet. Käytä aina samaa mittaria (esim. InBody, Tanita) ja mahdollisesti vielä samaa laitetta. Tulokset ovat parhaiten vertailukelpoisia, kun käyt useammin ja haluat seurata tuloksia tällä mittaustyylillä.
Kun luetellut osa-alueet on kartoitettu ja kunnossa, on hyvä keskittyä ravinnon merkitykseen ja mahdolliseen uuteen ruokavalioon sekä tehdä liikuntasuunnitelma. Huomioi myös ajan käyttö ja oma jaksaminen.
Omalla kohdallani kaikki perusasiat mittauksineen ovat kunnossa, mutta ehkä eniten tarvitsisin kehittää lähipiirin tukea. Liikuntatreffejä voisi pitää enemmän ystävien kanssa, puolisoa voisi pyytää kävelylle mukaan tai sulkapalloa pelaa.
Täytyykin lainata kyseinen kirja kirjastosta :) Kuulostaa hyvältä kirjalta! Tsemppiä :) -Laura-
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaSamaa kirjaa olen miettinyt, että kannattaisiko se lainata.
Ehkäpä sitten kun saan aikaa taas enemmän muuhunkin lukemiseen kuin opiskelukirjojen.