perjantai 30. lokakuuta 2015

JODIN TARVE

Tänään matkalla töihin kuuntelin radioista Paula Heinosen paasaamista jodista ja se puuteesta suomalaisilla. Aiheesta on viime aikoina näkynyt erilaisia artikkeleja lehdissä ja aiheesta on sivuttu uutisissakin. Aihe on varsin mielenkiintoinen, joten päätin tutustua aiheeseen tarkemmin.

Jodin päivittäinen saantisuositus on aikuisilla 150 µg/vrk. Raskaana olevilla ja imettävillä annos on isompi. No mistä sitten saa jodioidun suolan lisäksi jodia ravinnosta. Kts. taulukko alla, jossa verrataan jodin määrää 100 g:n annoksessa listattua tuotetta kohti.

TuotePitoisuus / annos µg
Merilevä, wakame, kuivattu16830.0
Ruokasuola, jodioitu2200.0
Mineraalisuola, keskiarvo2100.0
Merilevä, nori, kuivattu1470.0
Sushi, levärulla, tonnikala, maki251.3
Mäti, keskiarvo, suolattu243.0
Katkarapu, keitetty, suolaton233.3
Katkarapu, chili-valkosipulimarinadi, paistettu229.9
Katkarapu210.0
Juusto, emmentaljuusto, rasvaa 27-30 %, punaleima200.0

(Lähteet: Fineli 1 ja Fineli 2 )

Muita jodin lähteitä ovat: kananmuna, merikalat, viljavalmisteet ja maitotuotteet.

(Lähde: Satu Jyväkorpi/Huippukuntoon.fi )

Itse käytän vain merisuolaa, mutta uskon saavani ravinnosta tarvittavan määrän jodia/ vrk. Pidän merisuolan mausta ja koen, että se on "aito suola".  Oma ajatukseni merisuolasta kuitenkin tyrmättiin seuraavasti:

" Merisuola on ominaisuuksiltaan ruokasuolan kaltaista. Merisuolassa on natriumkloridia yhtä paljon. Jonkin verran myös kalium-, kalsium- ja magnesiumsuoloja, mutta niin häviäviä määriä ettei niillä ole käytännön terveysvaikutuksia"
(Lähde: Akuutti ). 

Mitä suolaa sinä käytät? Saatko tarpeeksi jodia?

1 kommentti:

  1. Käytän vuoroin ruokasuolaa ja merisuolaa. Pitäisi varmaan suosia ruokasuolaa, koska ruokavaliosta ei jodia niin kovin paljoa tule.

    VastaaPoista