Jodin päivittäinen saantisuositus on aikuisilla 150 µg/vrk. Raskaana olevilla ja imettävillä annos on isompi. No mistä sitten saa jodioidun suolan lisäksi jodia ravinnosta. Kts. taulukko alla, jossa verrataan jodin määrää 100 g:n annoksessa listattua tuotetta kohti.
Tuote | Pitoisuus / annos µg |
---|---|
Merilevä, wakame, kuivattu | 16830.0 |
Ruokasuola, jodioitu | 2200.0 |
Mineraalisuola, keskiarvo | 2100.0 |
Merilevä, nori, kuivattu | 1470.0 |
Sushi, levärulla, tonnikala, maki | 251.3 |
Mäti, keskiarvo, suolattu | 243.0 |
Katkarapu, keitetty, suolaton | 233.3 |
Katkarapu, chili-valkosipulimarinadi, paistettu | 229.9 |
Katkarapu | 210.0 |
Juusto, emmentaljuusto, rasvaa 27-30 %, punaleima | 200.0 |
(Lähteet: Fineli 1 ja Fineli 2 )
Muita jodin lähteitä ovat: kananmuna, merikalat, viljavalmisteet ja maitotuotteet.
(Lähde: Satu Jyväkorpi/Huippukuntoon.fi )
Itse käytän vain merisuolaa, mutta uskon saavani ravinnosta tarvittavan määrän jodia/ vrk. Pidän merisuolan mausta ja koen, että se on "aito suola". Oma ajatukseni merisuolasta kuitenkin tyrmättiin seuraavasti:
" Merisuola on ominaisuuksiltaan ruokasuolan kaltaista. Merisuolassa on natriumkloridia yhtä paljon. Jonkin verran myös kalium-, kalsium- ja magnesiumsuoloja, mutta niin häviäviä määriä ettei niillä ole käytännön terveysvaikutuksia"
(Lähde: Akuutti ).
Mitä suolaa sinä käytät? Saatko tarpeeksi jodia?
Käytän vuoroin ruokasuolaa ja merisuolaa. Pitäisi varmaan suosia ruokasuolaa, koska ruokavaliosta ei jodia niin kovin paljoa tule.
VastaaPoista