sunnuntai 11. marraskuuta 2018

UNI- JA SEN ONGELMAT

"Unettomuudella tarkoitetaan kyvyttömyyttä nukkua riittävästi. Se ilmenee joko vaikeutena nukahtaa iltaisin, vaikeutena pysyä unessa tai liian aikaisena heräämisenä. Normaalisti ihminen nukahta anoin puolessa tunnissa  tai on yön aikana hereillä vajaat puoli tuntia. Henkilön katsotaan kärsivän unettomuudesta, jos hän kärsii unen saamisen tai unessa pysymisen vaikeudesta vähintään kolmena yönä viikossa" (Lähde: Lääkärikirja Duedecim,2017,  Matti Huttunen).


Olin muutama viikko takaperin niin väsynyt etten saanut nukuttua edes väsymystä pois. Silloin kärsin huonoista yöunista, liian vähäisestä unesta ja katkonaisesti nukutuista öistä. Unensaamisessa oli ollut myös vaikeutta. Korvatulpat, silmälaput eikä melatoniini auttaneet, niinkuin yleensä olen saanut niistä avun, jos sama tilanne on ollut joskus aikaisemmin. Tästä johtuen unen määrä ja laatu oli heikkoa.

Kumpi oli ensin, väsymys vai uniongelmat? 

Uni-ongelmat alkoivat ensin ja sitten väsymys alkoi sitä mukaan kasvamaan. Jatkoin kuitenkin samaan tapaan arkea ja töitä, sumussa. Ensimmäisenä karsin pois liikuntaharrastukset, koska fyysinen kuntoni heikkeni väsymyksen myötä. Olen ollut innostunut liikunnasta tämän syksyn ja crossfit-jäsenyys on ollut upea motivaattori omalla liikunnan saralla. Nyt kuitenkin liikunta oli se, mistä ensin karsin, kun väsymys otti vallan. Harmitti, ahdisti ja suututti! Parina päivänä viikon aikana, pahimman väsymyksen mentyä ohi, sain laahattua itseni yhtenä päivän spinningiin ja toisena päivänä salille. Kiitos ystävät tuesta!

Uni-ongelmat aiheuttivat myös päänsärkyä ja liikkumattomuus niska-hartiakipua tai toisin päin tai sekä että! Kävin hierojalla itseäni hoidattamassa viikon välein, mikä auttoi näihin vaivoihin.

Kun väsymys oli pahimmillaan, ruokahalua ei ollut lainkaan, mutta söin kuitenkin tavan vuoksi. Ravinto mitä söin oli huonoa. En jaksanut tehdä kunnon ruokaa vaan söin pääasiassa eineksiä ja mutta epäterveellistä.

Vitamiineja aloin nauttimaan poretabletteina tai join niitä nestemäisessä muodossa. Hedelmät eivät lainkaan maistuneet.

Sairausloma

Eräänä päivänä menin töihin aivan puolihorteessa. Hyvä, kun jaksoin ajaa autolla töihin. Tuntui kuin pää olisi ollut sumua täynnä. Työnteosta ei tullut mitään, vaikka yritin olla reipas ja koitin peitellä väsymystäni. Muisti petti, keskittyminen herpaantui, kroppa oli veltto ja pää tyhjä vailla ajatuksia.

Kävin lääkärissä kesken työpäivän, koska en ollut työkuntoinen. Jäin sairauslomalle unettomuuden vuoksi. Sairauslomaa tuli kysymättäkin, yhteensä 11 päivää. Unettomuuteen lääkäri määräsi Mirtatzapin 15 mg 1/4- 1/2 tbl ns. kuurina sairausloman ajan ja myöhemmin tarvittaessa.

Itse olin miettinyt, olenko sairastunut masennukseen vai oli syy unettomuus. Lääkäri totesi ettei nyt puhuta masennuksesta vaan hoidetaan unettomuus kuntoon ja jos pää ei kirkastu sen jälkeen, mietitään sitten voiko uni-ongelmien takana olla jotain muuta. Olin helpottunut!

Nyt

Olen ollut sairausloman jälkeen töissä normaalisti. Edelleen uni-ongelmia on, mutta vain joinakin päivinä ja vähemmän. Mirtatzapin lääkitystä uneen käytin sairausloman alussa viitenä iltana ja niinä öinä nukuin 12 h. Tämän jälkeen jätin lääkkeen pois ns. säännöllisestä käytöstä. Öinä jolloin en lääkettä ottanut, nukuin huonosti ja seuraavana päivän oli väsynyt. Otin siis aina välillä lääkkeen yöksi, jotta väsymys ei taas kasvaisi ja pahentuisi. Viime yönä nukuin 11h 30 min ilman lääkettä.

Liikuntaa olen koittanut lisätä, mutta varovasti eli en ole vielä mennyt crossfit-tunneille. Olen käynyt ryhmäliikuntatunneilla ja spinningissä vähäisessä määrin. Ulkoilua olisi tarkoitus lisätä, koska hapekas ja raikas ilma tekee hyvää. Ruokavalio on edelleen epäterveellinen, mutta yritystä parempaan suuntaan on.

Oletko kärsinyt uni-ongelmista ja mikä siihen on auttanut ?
 

2 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus, tietoa ja omaa kokemusta rehellisesti kerrottuna. Unettomuus, onko se meidän vuorotyöläisten vaiva ja miksi se syksyisin usein hiipii meille? Sen kun tietäis. Itsekin unettomuudesta kärsineenä ja kuinka paljon se vaikuttaakaan omaan mielialaan. Itselläkin joskus ollut Mirtazapiinia 7,5mg, nukuin hyvin mutta seuraava päivä meni aivan pöhnässä ja sumussa - eikä tämä tasoittunut muutamankaan viikon jälkeen (niinkuin joillekin käy). Lihoin kuukaudesssa 7kg ja elämä oli yhtä sumua, päässä humisi. Ei sopinut se lääke minulle... Mutta erilaisia ollaan.
    -Laura-

    VastaaPoista