sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

MIKÄ IHMEEN VO2 MAX?

Kuva: Pixabay (muokattu)
 
Olen ollut tähän asti laiska enkä ole jaksanut paneutua, mitä Polar M400 urheilukelloni kuntotestiosio pitää sisällään. Kello on ollut minulla kuitenkin jo yli vuoden. Torstaina 2.3 päätin asiaan paneutua kevyesti ja perjantaina 3.3 aamulla herätessäni tein kuntotestin. Ennen testiä on hyvä olla syömättä tukevasti 2- 3 tuntia, joten totesin, että aamuisin ennen aamupalaa se on helpoin tehdä.
 
Testi:
 
Kuntotesti tehtiin asettamalla sykevyö paikalleen ja olemalla rauhassa paikallaan 1- 3 min. Tämän jälkeen Polar M400 urheilukellosta aktivoidaan kuntotesti. Mittauksen aikana tulee välttää puhumista ja liikkumista, olla rauhassa paikoillaan. Mittauksen loputtua kello piippaa kaksi kertaa ja kuntotestin tulos on valmis. Tulos kerrotaan sanallisella arviolla ja arvioon perustuvalla VO2max arvolla.
 
Tulos:
 
Mun tulos kuntotestissä oli tyydyttävä ja VO2max arvo 28. Ei kovin hyvä juttu :(
 
VO2max arvoasteikko ikäisilläni (40- 44 v) naisilla menee näin:
 
Heikko < 22
Matala 22–25
Tyydyttävä  26–29
Keskitaso 30–33
Hyvä 34–37
Eriyttäen hyvä 38–41
Huippu > 41
 
Ikätasoja testin tulkinnassa on jopa 9 eri tasoa. Matalin ikätaso on 20- 24v ja korkein ikätaso 60- 65v.
 
Lähde: Polar M400 käyttöohje
 
Mitä tarkoittaa VO2max arvo?
 
Termi VO2max tarkoittaa maksimaalista hapenottokykyä. Se on sama asia kuin maksimaalinen aerobinen teho sekä maksimimaalinen hapenkulutus. VO2max tarkoittaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kykyä kuljettaa happea ja toimivien lihasten kykyä käyttää sitä energiantuotantoon äärimmäisessä (maksimaalisessa) rasituksessa. Ihmisen tärkein kestävyyskunnon mittari on oma hapenottokyky ja se perustuu hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoon. Niin yksinkertaista ja totta, omaa hapenottokykyään voi lisästä liikkumalla riittävästi.

Lisää aiheesta tärppejä:
 
- Perusterveen ja liikunnallisen ihmisen VO2max voi kasvaa 15–20 %, jos kestävyysharjoittelu on säännöllistä ja toteutuu useiden kuukausien aikana.
- Iän lisääntyessä ihmisen hapenotto laskee noin 1 % / v  alkaen jo 25:n vuoden iästä lähtien.
- Naisten ja miesten arvot ovat erilaisia. Miesten hapenottoarvot ovat keskimäärin korkeampia verrattuna naisiin pääosin suuremman lihasmassan takia.
- Myös liikuntalaji vaikuttaa arvoihin. Mitä suurempi määrä lihaksia treenissä on käytössä, sitä suuremmaksi kehittyy maksimaalinen hapenottokyky.
 
Lähde: Maksimaalinen hapenottokyky kestävyyskunnon mittarina/ Duedecim
 
Kuva: Pixabay (muokattu)
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti