tiistai 31. lokakuuta 2017

LUKULOKAKUU-ARTIKKELI: "TIPATON ON TEHOKKAAMPI TREENAAJA"

Uusin Fit-lehti (numero 11/2017) tuli ostettua matkalukemiseksi reissatessa junalla Helsingistä Jyväkylään. Toki mukana  oli myös kirjakin (joka kuvassa), mutta väsymyksen vuoksi lehden luku lyhyine juttuineen vei voiton.

Lehti oli kokonaisuudessaan hyvä setti erilaisia liikunta- ja hyvinvointialan artikkeleita, mutta yksi artikkeli nousi ihan ykköseksi aihealueen vuoksi "Tipaton on tehokkaampi treenaaja". Artikkelin on kirjoittanut Miia Vähähyyppä. Pidän punaviinistä ja nautin sitä lähes viikoittain, paria lasia viikossa ja siksi tämä artikkeli kolahti minuun.

Mitkä asiat jäi artikkelista mieleeni:

- Alkoholi heikentää unenlaatua, sotkee unirytmiä ja palautuminen treenistä jäi heikoksi.

Oma ajatus: Usein nukahdan paremmin, kun olen nauttinut 1- 2 lasia (16 cl) punaviiniä illallisen/ iltapalan lomassa. Nukun myös paremmin, mutta voi olla, että unenlaatuni on kuitenkin heikompaa, niin kuin artikkelissa kerrottiin. Treenistä palautuminen ja sen heikkous jäi mietityttämään, onko näin ja jos on, huono juttu onkin.

- Nestetasapaino järkkyy ja keho voi olla kuiva jopa parin päivän ajan ja tämä vaikuttaa treenien tasoon.

Oma ajatus: Tämän olen tiedostanut. Täytyisi juoda vettä joka kerta viinin nauttimisen yhteydessä (joskus unohtuu) ja sen jälkeen ja vielä seuraavina päivinä. Pitäisi muutenkin kiinnittää huomiota veden juonnin määrään/ vrk.

- Alkoholi on aina ylimääräistä energiaa sekä alkoholin nauttiminen lisää suolaisen ja rasvaisen ruoan/ napostelun himoa.

Oma ajatus: Viinin kanssa (myönnän) tulee helposti nautittua pitsaa tai juustoja + serranokinkkua, mutta usein myös salaattia ja hedelmiä. Alkoholi on toki ylimääräistä energiaa, mutta niin on myös moni muu "ylimääräinen" herkku.

- Krapulassa ei kannata treenata, koska edellisenä päivänä nautittu alkoholi voi heikentää mm. motorisia taitoja ja kehon hallintaa ja aiheuttaa näin ollen mm. urheiluvammoja.

Oma ajatus: En koskaan treenaa krapulassa (harvoin olen edes krapulassa). Edellisen illan 1-2 lasia viiniä ei koskaan tunnu heikentävänä tekijän treenatessa.

- Krapulapäivä on ns. turhapäivä, koska se ei voi olla treenipäivä eikä lepopäivä, treeni ei kehitä.

Oma ajatus: No se on yksi päivä muiden joukossa. Toki tehotreenaajan ja urheilijan ei ole varaa pitää turhia päiviä, mutta tavallinen tallaaja ja kuntoilija mielestäni voi. En liputa alkoholin käytön puolesta, jokainen päättäköön puolestaan, mutta joillekin kohtuullinen alholin käyttö voi osa elämää ja yksi nautinto muiden nautintojen maailmassa.


"Juopumus ei aiheudu viinistä, vaan sen juojasta."  
 
 

1 kommentti:

  1. Mie en ole vielä ehtinyt lukea tuota juttua, vaikka lehti kolahti luukusta jo jokin aika sitten! :) Ite en oikeastaan juo, koska nukun sitten todella huonosti ja sitten en jaksa treenata. En myöskään halua juoda ylimääräisiä kaloreita, mielummin syön ne :D Mutta kaikki johtuu siitä, etten oikein edes tykkää alkoholista. Joskus sitä voi juoda lasin pari, mutta sanotaan että 4-5 kertaa vuodessa riittää! Ja en vaan miellä alkoholia sopivaksi aktiiviseen kropan muokkaukseen ja siksi en sitä juo, mutta en tuomitse, vaikka joku muu joisi :)

    VastaaPoista