lauantai 12. elokuuta 2017

KÄVELY TERVEYDENEDISTÄJÄNÄ

Kävelyllä on todettu olevan terveyshyötyjä. Kävely on ilmainen liikuntamuoto, se on helppo toteuttaa ja se ylläpitää terveyttä sekä edistää sitä. Mutta miksi kävelyä ei nähdä varsinaisena liikunta- tai treenimuotona, miksi se on tylsää liikuntaa ja ennen kaikkea miksi sitä on välillä niin vaikea edes toteuttaa?

Näitä asioita mietin minä, joka en pidä kävelystä, mutta pidän kävelyä treenimuotona, vaikka moni muu ei pidä. Kävelyllä on helppo saada peruskuntoa nostettua, kun on päästänyt itsensä huonoon jamaan. Mielestäni, jos kunto on päässyt repsahtamaan ei kannata heti hyökätä kuntosalille treenaamaan vaan aloittaa kunnon kohotus kävelyllä ja vasta, kun kävely tuntuu hyvältä, siirtyä muuhun treenailuun. Mitä mieltä sinä olet?

Aktiivisuus- tai muulla mittarilla on hyvä seurailla päivittäisiä askelmääriä. Tietää missä mennään. Myös sykearvojen seuranta kävelylenkeillä on hyödyllistä.  



Tässä faktaa kävelyn terveyshyödyistä ja lajista liikunta- ja treenimuotona:

"UKK-instituutin mukaan suositeltava päivittäinen askelmäärä on 9 000 askelta ja ihanteellinen määrä 13 000 askelta. Jos päivässä kertyy 5 000 askelta tai vähemmän, aktiivisuus on riittämätöntä."

"Säännöllinen kävely parantaa veriarvoja, kuten veren rasva- ja sokeritasapainoa. Samalla riski sairastua tyypin 2 diabetekseen pienenee."

"Kun noudatat terveellistä ruokavaliota ja lisäksi käyt säännöllisesti reippailla kävelylenkeillä, voit huomata ylimääräisten kilojen vähitellen karisevan. Kävely edistää aineenvaihduntaa ja auttaa rasvaa palamaan."

"Reipas kävely on yksi parhaimpia peruskunnon kehittäjiä, koska kävellen jaksaa usein liikkua pidemmän aikaa kuin juosten."

"Käveleminen myös kuormittaa jalkoja eri tavalla kuin juoksu, sillä siinä käytetään pakaroita tehokkaammin."

"Jos askeleita kertyy päivittäin tarpeeksi, kunnon kohotuksen kannalta riittää jo se, että kävelee lisäksi 30–45 minuutin lenkin kolme kertaa viikossa."

"Tutkimuksen mukaan muutaman tunnin kävely viikottain vähentää rintasyövän riskiä merkittävästi."

  • aineenvaihdunta paranee (välittömästi)
  • verenpaine laskee (2 kk)
  • leposyke laskee (2 kk)
  • kestävyyskunto kohoaa (3 kk)
  • kolesteroliarvot paranevat (6 kk)

  • Kävelyä voi tehostaa: Intervalliharjoituksilla, kävelysauvoilla ja nilkkapainoilla.
    Kävelyllä on myös muitakin terveyshyötyjä luustoon, uneen, mielenterveyteen jne.

    LÄHTEET:

    https://anna.fi/hyvinvointi/liikunta/taman-verran-kavelya-paivassa-riittaa-saavuta-10-mahtavaa-terveyshyotya/

    https://anna.fi/liikunta-ja-terveys/ravinto-ja-laihdutus/laihdu-helposti-kavellen

    http://www.kauneusjaterveys.fi/treeni-ravinto/liikunta/kavele-kymppitonni-paivassa

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti